Bauhaus Archiv / Museum für Gestaltung

Extension and Re-organization
Location: Berlin, Germany
Year: 2015
Program: Exhibition Spaces
Size: 10.500 sqm
Services: Invited Competition Entry
Tags: culture, exhibition

Architects:
SADAR+VUGA and Casper Mueller Kneer, Team: Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Jens Casper, Marianne Mueller, Olaf Kneer, Mirjam Milić, Jure Sadar, Kenneth Woods, Matic Škarabot, Matthias Grabe, Tobie Verlaye, Luise Rellensmann



Consultants:
Structural Engineering: Atelier One, London / Aran Chadwick, Christopher Matthews; Energy: Transsolar, München / Markus Krauss, Daniel Kiehlmann; Building Services: PRG Ingenieurgesellschaft mbH, Berlin / Konrad Meyer; Landscape: bbz landschaftsarchitekten, Berlin / Timo Herrmann, Malte Stellmann



The basis for practice of the Bauhaus can be summarized by continuous experimentation, the dissolving of the disciplines, and art as life. As a cultural building in the 21st century, the Bauhaus- Archiv / Museum für Gestaltung should be a dynamic public space, one used not only for exhibiting, but also teaching and learning. It should provide a rewarding experience for international visitors, local residents, and professionals alike. The design should be both contemporary and functional, serving as an ideal for exhibiting and archiving the Bauhaus collection.

The addition of a new building allows the original 1979 building from Walter Gropius to return to its former light filled and open character, becoming the most important piece in the Bauhaus collection.